Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстранти в Тбилиси не пускат депутатите в парламента

САЩ и ЕС подкрепиха протестите

Демонстранти пред парламента на Грузия в Тбилиси.
Снимка: БТА

Представители на опозицията и техни привърженици, които искат извънредни избори в Грузия, продължават и днес да блокират входовете на парламента и не пускат депутатите да влязат в сградата, предаде БГНЕС.

Около зданието има палатки, има вериги, както и натрупани торби с пясък.

Протестиращите не допуснаха в парламента депутата Реваз Арвеладзе и скандираха „Махай се!“. На което той на майтап отговори, че след като повече не може да бъде депутат, ще се върне към старата си професия и ще чете лекции в университета.

После още двама депутати се опитаха да пробият блокадата, но не успяха.

Вчера грузинският парламент не успя да приеме поправки на конституцията, предполагащи преход от смесена избирателна система към пропорционална. Хилядни протести започнаха в Тбилиси.

Всички опозиционни сили се събраха и изискват предсрочни парламентарни избори и назначаване на преходно правителство. На демонстрацията в неделя около парламента се събраха над 20 000 души.

САЩ и ЕС изразиха днес солидарност с антиправителствените демонстранти. В съвместно изявления мисиите им в Тбилиси заявиха, че „разбират дълбокото разочарование  на широк сегмент от грузинското общество след неуспеха на парламента да приеме поправки в конституцията за преминаване към изцяло пропорционална система на изборите през 2020 г.“

„Изцяло подкрепяме правото на мирни събирания и свободата на изразяване“, се добавя в изявлението.

Опозиционните партии призоваха за протести, след като формираха обединен фронт срещу управляващата партия „Грузинска мечта“, чиито депутати не приеха поправките в конституцията. Те обвиняват за  това лидера на партията Бидзина Иванишвили.

В изявлението на мисиите на САЩ и ЕС в Тбилиси се посочва, че неприемането да законодателните поправки „увеличава недоверието и напрежението между управляващата партия и другите политически сили и гражданското общество“.

„Грузинска мечта“ спечели 77% от местата в парламента на изборите през 2016 г., въпреки че получи 48,7% от гласовете.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени