Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският финансов регулатори отправи предупреждение относно българския крипто брокер 5 Capital

Германски финансов регулатори

Германският федерален орган за финансов надзор (BaFin) отправи предупреждение към инвеститорите относно дейността на българския брокер на криптовалути 5 Capital, съобщава уебсайтът financemagnates.com.

Според информацията на Financial Magnates, германският финансов регулатори е заявил, че компанията 5 Capital предлага на европейските инвеститори т.нар. "Договори за разлика" (CFD), за които се твърди, че включва експозиции в криптовалути. CFD е споразумение между две търгуващи страни за обмяна на разликата между текущата стойност на даден актив и неговата стойност в момента на покупката/продажбата.

Борсите за криптовалути в Германия са длъжни да кандидатстват за лиценз от страна на BaFin до края на 2019 година с оглед на спазването на новите разпоредби за борба с изпирането на пари, приети от немския финансова регулатор. Въпреки че дериватните финансови инструменти, които се отнасят до крипто активи, не са включени в една и съща регулаторна категория, те са ограничени от Европейския орган за ценни книжа и пазари (EMSA) по отношение на инвеститорите на дребно.

Според информацията, BaFin е все по-внимателен по отношение на криптовалутната индустрия, като издава редовни предупреждения на инвеститорите за потенциалните рискове, свързани с търговията с биткойн.

Въпреки че компания 5 Capital е базирана извън България, тя ще трябва да кандидатства за лиценз и да бъде в пълно съответствие с изискванията на немският финансов регулатор до края на годината, за да продължи да работи в Германия.

От BaFin посочиха, че компанията е базирана извън София, България, докато привлича своите клиенти, използвайки уебсайт, управляван от нейната компания-майка 21TEX.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна