Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без опозиционери в долната камара на парламента на Беларус

ОССЕ критикува „липса на уважение към демокрацията“ на изборите

| обновено на 18.11.19 в 15:18
Мария Василевич (22 г.), на конкурса „Мис Беларус“ през 2018 г. На изборите в неделя тя бе избрана за депутат.
Снимка: Ройтерс

Нито един представител на опозицията в Беларус не влиза в състава на долната камара на парламента, излъчен на изборите вчера, предаде БТА, позовавайки се на данни от Централната избирателна комисия.

На сайта на комисията са качени имената на избраните депутати и тяхната политическа принадлежност. Всички те са от партии и организации, подкрепящи властта на президента Александър Лукашенко, или са работили досега в държавната администрация.

Сред новоизбраните депутати има посланик на Беларус в Турция, бивш министър на информацията, високопоставен кадър на президентството, заместник-министър на отбраната и бивш говорител на външното министерство. Сред новоизбраните депутати е и „Мис Беларус“ Мария Василевич, която през последните месеци често бе виждана да придружава президента Лукашенко на официални събития, отбелязва АФП.

Гражданите на Беларус избираха вчера 110 депутати в долната парламентарна камара. За тези места се бореха над 500 кандидати. Избирателната активност беше 77,22%, с 3% повече, отколкото на изборите през 2016 г.

Членовете на долната камара се избират по мажоритарната система.

Изборите показаха липса на уважение към демокрацията, като гласоподаватели и кандидати бяха лишени от основни свободи, е оценката на мисията от наблюдатели на ОССЕ.

„Тези избори показаха цялостна липса на уважение към демократичните ангажименти“, посочва в изявление Маргарета Седефелт шефка на мисията с 400 наблюдатели. Тя предупреди, че „има опасност парламентарните избори да се превърнат във формалност“.

ОССЕ отбелязва, че имало „значителни недостатъци при броенето на гласовете“, което води до безпокойство да резултатите са правилно преброени и съобщени“.

На изборите имаше и наблюдатели на Общността на независимите държави (ОНД), като техни представителите казаха по-рано, че не е имало нередности.

Още вчера обаче опозицията, която имаше двама депутати в досегашния парламент, заяви, че на изборите е имало масови измами. Двама досегашни депутати, както и други опозиционни лидери не бяха допуснати да се кандидатират за новия парламент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени