Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите: Няма да допуснем да се отнемат права на близо един милион българи

Предложението за болничните ощетява работника, точно когато има най-голяма нужда от средства, коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа"

Снимка: БГНЕС
Пламен ДимитровОпитваме се да заявим на масата на преговорите с управляващите защо политическото предложение да не се изплаща първият ден от болничните е неуместно, нецелесъобразно и античовешко, заяви пред Радио София президентът на КНСБ Пламен Димитров:

В момента някой ни казва косвено, че всички хора, които са използвали болнични листове през миналата година, са престъпници. Ако някой каже колко са фалшивите болнични, трябва да бъдат предприети реципрочни действия спрямо тези хора от контролните органи, служби, прокуратура и т.н. Законодателно предложение, което да адресира близо милион българи и да им отнема права, каквото и да е то, няма как да го коментирам по друг начин, освен че е абсурдно. Едно е ясно, ние ще направим това, което е необходимо, да не допуснем това да се случи.

Предложението за болничните няма да спести нищо на държавата (държавното осигуряване). Ако работодателите не плащат за първия ден, няма да се дължат и осигуровки за него, поради което ще намалеят и приходите в Националния осигурителен институт, обясни на свой ред Ваня Григорова от КТ "Подкрепа":

Ваня ГригороваВъпросният фонд не е само за изплащане на болнични, но и за изплащане на майчинство. И поради недостиг на средства за увеличаване на майчинството, за поредна година то е замразено на 380 лева. Големият проблем в случая е, че работникът няма да получава средства, точно когато има най-голяма нужда от тях. 

Ваня Григорова потвърди, че ако спорното предложение бъде внесено до сряда, когато изтича срокът за внасяне на промени между първо и второ четене в законопроектите за държавния бюджет и държавното обществено осигуряване, КТ "Подкрепа" и КНСБ ще преминат към подготовка за протестни действия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени