Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британците, желаещи напускане на ЕС, поставят Брекзит над целостта на Обединеното кралство

Мнозинството от британските гласоподаватели, които одобряват Брекзит, заявиха в анкета, публикувана в понеделник, че според тях е по-важно за страната им да излезе от Европейския съюз, отколкото Обединеното кралство да остане в сегашните си граници, съобщи телевизия Sky News.

Сред гласоподавателите, подкрепящи Брекзит, цели 41% са съгласни, че излизането на Шотландия от Обединеното кралство може да бъде нещо добро, ако това означава, че Великобритания ще напусне ЕС, докато едва 18% от тях посочват, че не биха подкрепили подобен сценарий.

В случай на евентуална независимост на Уелс, 28% от тези анкетирани британци заявяват, че това е цена, която си струва да бъде платена, ако в крайна сметка се осъществи Брекзит, докато 26% не са на това мнение. Междувременно 25% от тях посочват, че няма да имат нищо против Северна Ирландия да стане част от Република Ирландия, ако това ще означава, че Обединеното кралство може да излезе от ЕС, докато 19% са против подобен хипотетичен сценарий.

Освен това 40% от всички избиратели в Обединеното кралство посочват, че те смятат, че Брекзит увеличава шансовете Шотландия да се отдели от Обединеното кралство и да стане независима държава.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени