Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтекли документи на иранското разузнаване показват влиянието му в Ирак

Публикациите за влиянието на Техеран над Багдад идват в момент на най-големите антиправителствени протести в Ирак от десетилетия.
Снимка: БТА

Съобщения за изтекли документи на иранското разузнаване разкриват дълбочината на влиянието му в Ирак, където антиправителствени демонстранти обвиняват Техеран в намеса във вътрешните работи, предаде АФП.

Публикации на американския в. „Ню Йорк таймс“ и на разследващия сайт „Интерсепт“ твърдят, че стотици документи на Иранското министерство на разузнаването и сигурността описват мащаба на влиянието на Техеран над Багдад.

Сред разкритията са, че Иран вербувал бивши информатори на ЦРУ след изтеглянето на US войските през 2011 г., което ги оставило „безработни“ и готови да споделят знанията си.

А на една от срещите между офицери от военното разузнаване на двете страни, иракската страна казала на Иран: „Смятайте, че цялото иракско армейско разузнаване е ваше“.

Публикациите се базират на около 700 секретни документи, включващи доклади и грами, написани основно през 2014 г. и 2015 г. от служители на иранското министерство на разузнаването и сигурността, които са били на мисии в Ирак.

Документите били предадени на „Интерсепт“ от неизвестен източник, който „искал светът да разбере какво прави света с моята страна Ирак“. Интернет изданието ги споделило с „Ню Йорк таймс“.

Уникалната роля на ген. Солеймани

Двете издания посочват, че документите показват колко агресивно Техеран се опитвал да се загнезди в иракските дела и за уникалната роля на ген. Касем Солеймани.

Той оглавява елитните сили Кудс в Корпуса на иранската революционна гвардия, като се смята, че е наместникът на Иран в Ирак, където пътува често при политически вълнения.

А тъй като в страната има най-големите протести от десетилетия, Солеймани ръководил срещи в Ирак през последните седмици. Според източник на АФП в резултат на тези разговори политическите сили се съгласили да се сплотят зад премиера Адел Абдел Махди.

Същевременно в един от изтеклите документи се представя в детайли „специалната връзка“ на Адел Абдел Махди с Иран от времето, когато той е бил иракски министър на петрола през 2014 г.

Според документите в действителност в Ирак повечето от важните фигури в политиката, армията или сигурността имали тайни връзки с Иран. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени