Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Д. Русинов: Няма забавяне в приема и лечението на детето, което почина в София

Детска болница "Проф. д-р Иван Митев" в София
Снимка: Ани Петрова

Няма забавяне в приема и лечението на тригодишното дете, което почина миналата седмица в София, съобщи пред БНР д-р Димитър Русинов, директор на Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" . В края на миналата седмица родителите на детето подадоха сигнал до bTV, че са потърсили помощ в три болници – "Проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", без да се вземат мерки за лечение на детето и то е починало в "Пирогов".

Първият и единствен прием на тригодишното момченце в Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" е в 12:20 часа. Там са му направени изследвания и детето е настанено за лечение, съобщи д-р Русинов:

"Детето е преценено, че е за болнично лечение, но не за интензивно лечение и е започнато да се обработва, т.е. да му се правят изследвания – в 12:30 часа има кръвна картина. Резултатът от нея показва, че има възпаление, поради което му е направена рентгенова снимка на белия дроб, която не показва отклонение, детето в момента е без температура. Но, така или иначе, се организира приемът и то се приема в болницата".

След 16:30 часа състоянието на детето рязко се влошава. Вторите изследвания сочат за тежка пневмония.

"Детето е интубирано и колега от "Пирогов" го прехвърля към спешната болница. Няма забавяне в лечението на детето", посочи д-р Димитър Калайков, заместник директор в Специализираната детска болница:

"Първото им потърсване на помощта е в 12:20 часа, обработва се детето -  кръвна картина, рентген, преглежда се, снима се анамнезата и т.н. Търси се място, където да бъде прието . То  е прието към 13:30 часа, но в историята на заболяването пише 14:10 часа".

Здравният министър разпореди спешна проверка на трите болници. Резултатите се очакват до сряда.

Интервю с д-р Димитър Русинов и с д-р Димитър Калайков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна