Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С яхта през Атлантика

Силвия Кацарска и Емил Кирилов в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Здравко Петров

В това издание на рубриката „География на сетивата“ в „Семейно радио“ поемаме с ветрохода яхта през Атлантическия океан. Наши гости са Силвия Кацарска и Емил Кирилов. Извън приключенските плавания Силвия е част от трупата на уличен театър, в който ходи на кокили и върти огньове, но прави и филми – снима, монтира и търси с камерата си интересни обекти за заснемане. Емил пък е инструктор по парапланеризъм и прекарва голяма част от времето си във въздуха. Има и 10-годишен опит във ветроходството. За него това е напълно естествен преход, защото знанията за атмосферата и летенето са свързани и с аеродинамиката при плаването с платна.

Възможността да прекосят Атлантическия океан (от остров Сен Мартен през Азорските острови до Испания) с ветроходна яхта, се появява почти случайно. Седемнадесетметровият плавателен съд е купена от приятел на техен приятел от Норвегия, но той не можел сам да я придвижи до родното си място. Затова Силвия, Емил и още двама техни приятели се решават да се впуснат в приключението, вместо него. Интересното обстоятелство около лодката е, че само две години по-рано тя потъва и прекарва един месец под вода. Причината е бушувалият преди две години на остров Сен Мартен ураган Ирма. Така Силвия и Емил не само трябва да прекосят океана с яхтата „Pretty woman“, но преди да я пуснат на вода, се налага да я поправят.

Повече за това, изпълнено с много приключения, бури, ветроходни медузи и летящи риби, пътуване, чуйте в интересния разказ на Силвия Кацарска и Емил Кирилов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!