Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - преглед на печата

Незначително увеличение на болничните, изплащани от НОИ от четвъртия ден, показва официалната статистика на осигурителния институт въпреки истерията, която предизвика ГЕРБ за масови измами с болнични, информира от първа страница СЕГА. През първата половина на годината обезщетение поради общо заболяване са получили 518 233 души, което е с 4772 повече, отколкото за същия период на 2018 г. НОИ е платил колосално количество работни дни - 7 348 234, но в този диапазон е ползваното обезщетение и миналата година - 7 173 567 дни, или увеличението на годишна база е 2.4%. За половин година разходите на общественото осигуряване за обезщетение поради общо заболяване са 244.4 млн. лв. Още 38.76 млн. са платени за временна неработоспособност поради нетрудови злополуки, а за гледане на болен член от семейството сумата е 10.5 млн. лв., като 6.4 млн. от тях са платени за първите три месеца на годината. Предложението да не се плаща първият ден от болничния, с което ГЕРБ взриви социалния мир, засяга плащаните от работодателя дни, които не са включени в статистиката на НОИ. Според анализ на института отпреди няколко месеца обаче там през 2018 г. ръстът е около 5.5% спрямо 2017 г. - през 2018 г. работодателите са платили 5 779 200 дни, а година по-рано броят им е 5 473 600. В сравнение с 2014 г. увеличение има - с 18%.

Над 11 000 деца са избрали да живеят в ученическо общежитие, сочи справка на образователното министерство, цитирана от МОНИТОР. Общо 101 са държавни училища, чиито възпитаници могат да учат без да им се налага да пътуват до населеното място, в което живеят.Общежитията се финансират от бюджета на просветното ведомство, като средствата се използват за възнаграждения на персонала и текущи разходи, а ако има остатъци, и за ремонтни дейности. Сумата за следващата година бележи ръст с близо 8,5 млн. лв спрямо тази. През 2019-а бяха заделени 21,7 млн. лв, докато за 2020-а са заложени 30,2 млн.

Над 3.3 млн. лични документи предстои да бъдат сменени през идните две години заради изтичаща валидност, предупреждава СЕГА. Заради огромния брой на нови лични карти и задгранични паспорти, които ще трябва да бъдат издадени от МВР, се задават хаос, напрежение и дълги опашки от изнервени хора, прогнозираха експерти и представители на опозицията. Километрични опашки и скандали пред полицейските управления имаше и преди 10 години, когато масово бяха издадени личните документи, чиято давност изтича през 2020/2021 г.  През 2020 г. трябва да бъдат подменени 999 018 лични карти и 637 743 паспорта, а през 2021 г. - съответно 1 088 116 и 563 129 документа за самоличност, става ясно от отговор на вътрешния министър Младен Маринов на питане на депутата от левицата Иван Иванов, публикуван на парламентарния сайт. Данните са към края на октомври, като през втората половина на годината от вътрешното ведомство отчитат наплив на желаещите да извадят нови документи предсрочно.

70 милиона лева се заделят в бюджета на Министерството на образованието за строеж на нови детски градини и на училища, както и за доизграждане на училища, съобщава МОНИТОР. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в рамките на конференция „Компетентно базирано образование и педагогика на 21-ви век”, проведена в ПУ „П. Хилендарски” в Пловдив.Той уточни, че сумата от 70 милиона лева е вече планирана за следващата бюджетна година, като се надява средства в същия размер да бъдат утвърдени и за 3-годишната програма. Парите са за цялата страна и все още не са разпределени. „Надявам се тук, в Пловдив, да има достатъчно средства за изграждане на поне едно ново училище”, уточни той. Вълчев уточни, че ще настоява, освен в Пловдив, да има финансиране за строителство на нови училища и във Варна, и в Бургас, като отделно ще са детските градини. „Всъщност недостиг има вече не в детските градини, а в яслите и училищна инфраструктура“, каза той.

Европейската комисия откри, че строителството на скъпа магистрала през Кресненското дефиле всъщност е напълно излишно, пише СЕГА. Данните и прогнозите за трафика, които България е подала в Брюксел като част от документацията за изграждането на аутобана "Струма", показват, че в този участък от пътя е напълно достатъчно да има обикновено шосе - с по една лента в двете посоки. Това гласи писмо на ЕК, изпратено през октомври до нашето Министерството на транспорта. Писмото бе разпространено в понеделник от евродепутата Радан Кънев.  От документа се разбира още, че София се е опитала да подведе ЕК за броя на тунелите, виадуктите и мостовете, които трябва да бъдат изградени по магистрала "Струма" в най-трудната й част. Освен това българската страна е подценила вредите от строителството за местните растения и животни, някои от които са изчезващи видове и трябва зорко да бъдат пазени, разкрива кореспонденцията. Говори се и за необяснимо раздуване на разходи. Изграждането на аутобана през дефилето влиза в критична фаза, тъй като заради колосално забавяне проектът най-вероятно няма да бъде завършен в срок и може да се наложи страната ни да върне цялото усвоено еврофинансиране обратно в Брюксел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени