Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Димитрова: Мълчанието е основна пречка за справянето с насилието над деца

Мария Брестничка: Не се работи достатъчно за превенция на насилието над деца

Снимка: YOUNICEF

Днес отбелязваме Световния ден за борба с насилието над деца. Според експерти в България статистиката за случаите на насилие над деца е разпокъсана и непълна, липсва обща картина, която да даде реална представа за случващото се и за пълния мащаб на проблема. Според други проучвания много случаи на насилие над деца остават скрити.

Милена Димитрова – координатор на Националната телефонна линия за деца към Държавната агенция за закрила на детето, която се обслужва от екипа на Фондация „Асоциация Анимус“, посочи, че от началото на годината са получили близо 700 сигнала за деца в риск.

Подадените сигнали от деца са по-малко от 15%, съобщи тя. По думите ѝ за част от сигналите се търси съдействието на полицията. Също така всеки сигнал, постъпил на телефонната линия, се препраща и към Агенцията за закрила на детето.

По думите ѝ големият брой от подадените сигнали са за физическо насилие, следвани от тези за неглижиране и психическо насилие.

„В 2/3 от случаите се касае за деца от градските райони, а 1/3 – за деца от села. Сигналите за Софийска област са най-висок брой. Обикновено притесненията на хората, които се свързват от по-малките населени места – и при децата, и при възрастните, е това, че може да се разбере за това, което те преживяват. Тяхното желание е насилието да остане скрито, защото то поражда чувство за срам“, обясни Димитрова в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт". 

Според нея една от основните пречки за справянето с проблема с насилието над деца е мълчанието. В много от случаите насилието остава неразпознато, добави тя.

Според Мария Брестничка от Националната мрежа за децата не се работи достатъчно за превенция на насилието над деца. Тя подчерта, че през последните години подадените сигнали в отделите за закрила на детето намаляват, което е сигнал за недоверието на хората.

„Вече година и половина 7 екипа от деца в цялата страна изследват различни теми, които вълнуват самите тях като питат и други деца по темата. По отношение на насилието над деца – това, което виждаме от това проучване, е, че на първо място децата доста добре разпознават насилието и доста добре разпознават различните видове насилие. В същото време проучването показва, че над половината от децата, участвали в проучването, са ставали свидетели на насилие и познават добре неговите форми. Това е притеснително“, посочи Брестничка.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени