Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Еърбъс" продаде 12 самолета A320neo на EasyJet за 1,37 млрд. долара

Казахстанската нискотарифна компания FlyArystan пък поръча 30 самолета 737 Max на "Боинг" за 3,6 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският самолетостроителен консорциум "Еърбъс" (Airbus) продължава доброто си представяне на авиошоуто в Дубай, като във вторник стана ясно, че компанията е продала 12 пътнически самолета от модела A320neo на нискотарифната британска авиокомпания easyJet Airline Co.

Самата компания easyJet заяви при представенето по-рано днес на последния си тримесечен финансов отчет, че стойността на покупката на нови самолети на "Еърбъс" е за 1,37 мрлд. долара, но отбеляза, че "действителната цена на самолета е обект на значителна отстъпка от наличната ценова листа".

В понеделник "Еърбъс" вече успя да си осигури поръчки за нови самолети A320neos и A350 от страна на авиокомпанията Emirates Group и от нискотарифния превозвач Air Arabia на обща стойност около 30 милиарда долара.

На третия ден на авиошоуто в Дубай и американския самолетостроител "Боинг" се сдобри с добра оферта. Казахстанските национални авиолинии Air Astana обявиха, че са подписали писмо с намерение да закупят 30 самолета на "Боинг" (Boeing) от "проблемния" модел 737 Max на стойност 3,6 млрд. долара.

Самолетите 737 MAX ще бъдат част от флота за новата нискотарифна авиокомпания FlyArystan на казахстанската авиокомпания, която ще бъде фокусирана върху вътрешния пазар.

Компанията Air Astana, която разполага засега предимно със самолети на Airbus и Embraer в основната си мрежа, заяви, че е уверена в способността на "Боинг" да разреши в скоро време проблема с модела 737 Max. Глобалните въздухоплавателни регулатори забраниха търговските полети на най-продавания самолет на "Боинг" през март тази година след двете фатални самолетни катастрофи със 737 Max.

Неназовани източни на Ройтерс пък посочи, че и друга авиокомпания е подписа ангажираща поръчка за 10 самолета Boeing 737 MAX 7 и за още 10 Boeing MAX 10, но на този етап името на авиокомпанията не беше оповестено.

Вчера турската авиокомпания SunExpress заяви, че планира да закупи 10 самолета 737 Max на стойност 1,2 милиарда долара.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна