Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Паскалев: Управлението на водите куца

Големите загуби и малкото пестене на вода водят до водни кризи

Снимка: БГНЕС

Неизвършването на качествена водна реформа е политически гаф. Това свое мнение защити пред „Хоризонт“ инж. Атанас Паскалев, член на УС на Българската асоциация по водите.

Постоянно се подценява въпросът със засушаването, което се повтаря циклично през 10-14 години, посочи той в коментара си по водната криза в Перник, Ловеч и Плевен.

„И точно в периода преди засушаването трябва малко повече да си мислим, инвестираме и управляваме системите си малко по-добре, отколкото в момента се управляват“, смята Паскалев.

При случая с Перник не е направено достатъчно лимитиране на индустрията, която ползва питейна вода, подчерта експертът.

„Загубите на вода са повече – както физически, така и търговски, не е водена политика по тяхното намаляване, но специално за Перник имаме проблем с това, че не е въведено лимитно водоснабдяване на индустрията и тя е ползвала повече питейна вода и не е било съобразено това навреме, когато е имало вода.“

За Ловеч и Плевен експертът открива слабости в липсата на стратегия още от времето, когато е трябвало да се мисли за допълнителни водоизточници в случай на криза, а такива кризи по думите му тепърва ще зачестят.

„И затова трябва действително да се направи нещо кардинално, нетрадиционно. Защото когато има вода, управлението на водопотреблението е насочено към търсенето и никой не мисли, че трябва да се спестява също тази вода.“

Според Паскалев първо трябва да се работи за намаляването на търговските загуби, след това на физическите и след това да се знае „на кое предприятие колко вода и защо точно се дава“.

Атанас Паскалев е на мнение, че у нас не се използват достатъчно водоспестяващи приспособления в бита, а водоснабдителните дружества не са достатъчно активни в разясненията си към потребителите.

По последни данни на КЕВР от 2017 година 61% от количеството вода се губи и не се фактурира, припомни инж. Паскалев. Регулаторът притиска ВиК дружествата да намаляват тези загуби, те имат такива програми за намаляване, използват се международни стандарти и мониторингът върху бизнес плановете ще става още по-сериозен, но количествата все още са много високи, коментира Атанас Паскалев.

„Стратегията във водния сектор също казва, че до 2023 година загубите на вода трябва да стигнат 49%“, заяви Паскалев.

Според Атанас Паскалев законовата регламентация допуска до 10% търговски загуби на вода. „Които, в по-голямата част, са кражби. Да си го кажем с истинската дума – кражби. Кражби на вода, незаконни отклонения, боравене със самите водомери.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени