Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игралната индустрия отчита ръст

Снимка: БГНЕС
В София се провежда тазгодишното издание на Източноевропейската конференция на игралната индустрия. Има тенденция за устойчив ръст в игралната индустрия, отчитат от бранша.

"През 2018 година хазартният бранш отчете относителна стабилност, комбинирана с леко увеличение на броя лицензираните игрални обекти. Количеството на инсталираните игрални съоръжения също се увеличи", съобщи пред "Хоризонт" Ангел Ирибозов, председател на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите в игралната индустрия. "Приходите от игралната индустрия в държавния бюджет за 2018-а са в размер на 221 милиона лева, което е с 10,5 процента повече от 2017 година", отбеляза той. 

За 2019 година също се прогнозират високи приходи. "До 30 септември приходите в държавния бюджет са около 175 милиона лева, което може би ще бъде около между 5 и 10% увеличение на приходите в държавния бюджет", заяви Ангел Ирибозов.

Приходите във всяка страна зависят от регулаторния режим.

"Игралната индустрия като цяло се облага по различен принцип, сравнено с нормалните корпорации. Примерно в игралната индустрия се облага с алтернативен корпоративен данък, който, ако се пресметне върху печалбите, е доста по-висок от стандартния корпоративен данък в България, който е 10%", уточни Ангел Ирибозов.

Онлайн залаганията са различен сегмент от игралната индустрия, различен канал за предлагане на игрална услуга. Към момента има регистрирани 11 организатори с издадени 27 лицензии за организиране на онлайн игри, посочи още Ирибозов.

Онлайн секторът е море и трудно може изцяло да бъде контролиран, смята той.

"Важното е потребителят да знае, че това са сайтове, които са нелегитимни в България и не могат да търсят после някакъв контрол, при някакви спорове, от регулатора. До тези сайтове е ограничен достъпът, но знаете, че когато на един сайт му се ограничи достъпът, възниква друг сайт под друго име, със същото съдържание, това е нормално, не само в онлайн хазарта, но и във всеки един сектор", коментира Ангел Ирибозов.

Има ли социално отговорното поведение в игралната индустрия? 

"Този тип социално отговорно поведение намери отражение в регулаторната рамка преди няколко години и бяха определени такси, които операторите в игралната индустрия да внасят, които да бъдат изразходвани за отговорна игра."

Годишните вноски за социално отговорно поведение са около 2 и половина милиона лева, които се заплащат всички организатори.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени