Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязват за трета поредна година Дядовден

Националният литературен музей почита паметта на Петко Славейков

Атанас Капралов: Откраднатият бастун свидетелства за мизерия на духа

Къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“
Снимка: БГНЕС
Тази вечер в къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови“ Националният литературен музей, вестник „Български лекар“ и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва ще отбележат Дядовден в памет на Петко Рачов Славейков. 

Къщата музей ще посрещне любители на българската традиция и изящна словесност, за да се потопят в творческия свят на класиците и на съвременни наши поети.

"Славейков е една наистина уникална фигура. Той е може би най-добрият писател за своето време. С Вазов в един определен период дори се конкурират за званието "патриарх на българската литература", но нека оставим патриарха на Иван Вазов, а за Славейков да бъде другата все пак почетна титла - Дядото", каза в предаването "Хоризонт до обед" Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей.

Идеята за отбелязване на Дядовден е свързана с почит към големите български възрожденци.

"Разбира се ние освен че ще почетем самия Славейков, винаги сме държали в нашата институция - Националния литературен музей, да правим връзка между онези славни времена и днешния ден, защото литературата все пак трябва да се развива. Ние сме поканили известни съвременни поети и поетеси, които ще се вклячат в рецитала довечера", съобщи Атанас Капралов.  

Той изрази възмущението си от посегателството и коментира случая с откраднатия бастун на Пенчо Славейков от скулптурата на баща и син Славейкови на едноименния площад в София.

"За мен е недопустимо такива големи личности, каквито са Славейков, каквито са въобще нашите възрожденци, да се атакуват по толкова нагъл, безцеремонен начин. Обидно е за мен лично като българин дори да коментирам тази тема. Жалко е това, което се случва. Недостойно е за хората, които са го направили, даже не искам да ги нарека. За мен лично 2019 година, 21-ви век такива случки са нещо изключително грозно, те ме изпълват с недоверие към днешния дух, към днешната по-скоро мизерия на духа, която очевидно властва в някои хора да се случват такива събития", посочи Атанас Капралов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна