Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броени дни остават до Конкурса за детска песен на "Евровизия" в Полша

Тази неделя в полското градче Гливице ще се проведе седемнайстото издание на Детския песенен конкурс на Евровизия. Мястото е зала "Гливице Арена", която е с капацитет от 17 000 места. Конкурсът се организира от обществената полска телевизия TVP, а изборът Полша да бъде домакин дойде след победата на 14-годишната Роксана Вегиел от миналогодишното издание в Минск. Тази година от участие се отказват Азербайджан и Израел, но пък след дълго отстъствие се завръща Испания, която беше изпратила за последно свой представител още през 2006 г.

19 страни ще вземат участи този път, като Уелс за втора година ще се представи самостоятелно. Казахстан е член на Европейския съюз за радио и телевизия от 2016 г. и ще участва също за втори път. Далечна Австралия дебютира на детската Евровизия през 2015 г. и ще представи своя песен за пета поредна година.

Тъй като България няма да вземе участие, шоуто няма да бъде излъчвано по българска телевизия, но ще се предава директно по над 20 от обществените телевизии в Европа, също така в Австралия и Казахстан, както и директно в youtube канала на Junior Eurovision.

Тази седмица излезе и официалният компакт диск "Share the Joy - Junior Eurovision Song Contest 2019" с 19-те песни, които ще се състезават на 24 ноември.  "Share the Joy" (Сподели радостта) е и официалният наслов на конкурса тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна