Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

167 съдии искат извинение от Иван Гешев и Данаил Кирилов

Елена Авдева: Не свързвам поведението на правосъдния министър с безпристрастност

Снимка: БГНЕС

„Видях поведение на правосъдния министър, което по никакъв начин не мога да свържа с безпристрастност, особено във втория тур на провеждане на избора за главен прокурор“. Това заяви пред БНР съдията от ВКС Елена Авдева, която е една от подписалите писмото, адресирано до институциите, с искане правосъдният министър Данаил Кирилов и избраният за главен прокурор Иван Гешев да се извинят за поведението си по време на процедурата.

Авдева посочи, че до момента няма реакция на писмото, а позицията на Иван Гешев е, че не намира за нужно да се извини на хора, които „нямат чувство за хумор“.

„Когато Иван Гешев стане главен прокурор, няма да има друга длъжност, която да разполага с неговия властови потенциал. Той няма да има никакъв опонент. Тогава той ще трябва да се справи с огромното изпитание на властта. Аз изпитвам дълбоки съмнения, че той демонстрира с отношението си към колегите Керелска и Дишева такъв потенциал. В обръщението сме подчертали, че заеманите длъжности не позволяват поведение, което създава впечатление за насаждане на страх и саморазправа с опоненти. Не бих искала нашето обръщение да бъде разбирано като някакво професионално мероприятие на защита. Нямам големи очаквания за реакцията на адресатите. Мисля, че най-лошият вариант би бил просто да се пренебрегне, напълно да се неглижира това обръщение. Това означава поредната стъпка в този път, който води в ада на едно отричане на мнението на малцинството. Това не бива да се случва. Ако се случи, това би бил много лош знак за развитието на демократичните процеси не само в съдебната система, а изобщо в държавата“, коментира съдия Авдева в интервю за предаването „Преди всички“.

167 съдии вече са подписали обръщението, посочи тя и добави: „Не съм правила статистика, нито намирам за нужно да се информирам колко от тях са членове на Съюза. Това е едно препращане на темата за сериозността на обръщението към някакво етикетиране на Съюза на съдиите, свързано с прехвърлянето му към сферата очевидно на хората, които са нелицеприятни за кандидата Гешев“.

Авдева подчерта, че изобщо не става въпрос за междуличностни отношения, характерови особености или лична фиксация: „Става дума за атмосферата във ВСС, а това е един изключително важен за държавата орган. Начинът, по който се дебатира във ВСС и по който се формират решенията, би трябвало да бъде образец за държавническо отношение, да бъде пример за високи стандарти на етичност и уважение към опонента. Аз не видях такава атмосфера там“.

Високите стандарти не само на отношение, но и към отговорностите на поста са задължителни както за министъра, така и за главния прокурор, категорична бе съдия Авдева и добави, че в обръщението са посочили нарушените правила от Кодекса за етично поведение на магистратите. От 2005 г. има и Кодекс за етично поведение на лицата, заемащи висши длъжности в изпълнителната власт, добави тя и цитира етичните правила за магистратите, които по думите ѝ са били погазени.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени