Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опаковки в пластика на Витрувианския човек

| обновено на 20.11.19 в 10:40
10
Снимка: Димитър Владимиров, Радио Пловдив

Ученици запълниха с непотребни опаковки голяма обемна пластика на Витрувианския човек на Леонардо Да Винчи. Това стана в двора на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Триметровата композиция е изработена от художника Жорж Трак и  ще бъде разположена в района на Дома на културата „Борис Христов“.  Целта е пловдивчани да се замислят за чистотата и намляването на ежедневните отпадъци. Арт инсталацията е създадена с помощта на платформата за чиста градска среда „Аз, ти, Пловдив“ на сдружение „БГ Бъди активен“. С пърформанса „Човек #БезОтпадъци“ се отбелязва и Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Рисунката на Леонардо е три метра голяма от хром никел в обемен вариант и заедно с ученици от Художествената гимназия ще направим уъркшоп. Ще напълним пластиката с нещо, което много застрашава човечеството в момента. Знаем, че океаните са пълни с ПВЦ отпадъци , виждаме  и средата около нас се задръства от пластмаса, да не говорим, че тази пластмаса по един или друг начин влиза в храната ни и в организма. Пластмасата е удобно средство, но някак започва да измества нашата естествена природа, каза Жорж Трак в утринната програма на Радио Пловдив "Точно днес". 

„Витрувиански човек“ е известна скица, придружена с бележки от Леонардо да Винчи, нарисувана около 1490 г. в един от неговите дневници. Картината е нарисувана като опит за изучаване на пропорциите на (мъжкото) човешко тяло, както са описани от древноримския архитект Витрувий и изобразява гола мъжка фигура в две насложени едно върху друго положения с разперени ръце и крака, едновременно вписани в кръг и квадрат. Картината и текстът често са наричани Закон за пропорциите (Canon of Proportions) и по-рядко Човешки пропорции. Картината е изложена в Gallerie dell' Accademia във Венеция, Италия. Скицата на Леонардо комбинира внимателно прочетения древен текст и собствените наблюдения на художника за човешкото тяло. Леонардо рисува ръцете, вдигнати в положение, в което върховете на пръстите са на нивото на главата, вместо по-големият ъгъл, описан от Витрувий, чрез който ръцете образуват линии, минаващи през пъпа. Витрувианският човек остава една от най-цитираните и репродуцирани картини днес. Пропорциите на човешкото тяло, както ги е предложил Витрувий, вдъхновяват много художници да представят своя версия на Витрувианския човек.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна