Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: Хората плащат за инвестиции във водопреносна мрежа, а получават легени за вода

Парламентът изслушва утре екоминистъра за водните режими

| обновено на 20.11.19 в 13:32
Нено Димов
Снимка: БТА

Парламентът ще изслуша утре представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и министъра на околната среда и водите Нено Димов заради въведения воден режим в три области на страната.

По-рано днес БСП настоява за спешно изслушване на министрите на регионалното развитие и благоустройството и околната среда заради въведения воден режим в три области на страната - ПерникЛовеч и Плевен.

Председателят на БСП Корнелия Нинова настоя:

“Ще дойдат ли да търсим решения на проблема или отново парламентът ще бъде неглижиран тотално като най-висшият орган в парламентарната република. Толкова ли е трудно да ни кажете да или не?“.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че в момента министрите са възпрепятствани:

“Те са ангажирани с решаването на проблема. Ако утре имате надлежно направено искане, ще направим всичко възможно те да бъдат тук, но в момента не могат да се явят. Не се крия зад правилника, казвам ви какъв е бил разговорът с министрите – утре ще имат възможност да дойдат“.

В декларация от парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова отчете, че загубите за доставяне на питейни води у нас нарастват, както и цената на водата.

По думите ѝ за 10 години управление ГЕРБ остава безхаберна към проблемите на хората. 

Нинова настоява за публичен дебат в парламента и спешни мерки: 

"Събирате повече пари от хората уж за инвестиции във водопреносната мрежа и в качеството на водата, но вместо инвестиции получават легени. Легени, кофи, в които да си носят вода. Как ви звучи това в XXI век?!Загубите на вода растат успоредно с повишаването на цената на водата. Три области са в криза, застрашени са още няколко. И така ли ще стоите и ще гледате това безхаберно. Ние имаме своите предложения. И не си и помисляйте за ново повишение на цената на водата на фона на състоянието на водопреносната мрежа".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени