Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници се обявиха против изграждането на път, свързващ комплекс „Ванга“ с античния град Хераклея Синтика

Представители на гражданската инициатива „Спаси Рупите“, подкрепени от неправителствени екологични организации, изразиха днес позицията си срещу действията на община Петрич по изграждането на път, свързващ минералните извори с археологическите разкопки.

Според природозащитника Андрей Ковачев, издадените от институциите разрешения за изграждането на пътната отсечка са незаконосъобразни, защото са издадени на базата на невярна информация, подавана от община Петрич.

„Всички решения са взети погрешно, въз основа на невярна информация, че в района на трасето няма защитени местообитания. Това е престъпление. Всички документи трябва да бъдат унищожени и е необходимо РИОСВ – Благоевград да постанови изготвянето на оценка за въздействието върху околната среда“.

Според Ковачев, този път застрашава местообитанията на много животински и растителни видове. От община Петрич са категорични, че допускането на инвестицията за изграждането на трасето е съгласувано с институциите.

„Ние сме наясно, че цялото петричко поле попада в защитени територии. Трасето е отразено в кадастралната карта и това е мястото, по което минава пътя. Категорични сме, че допускането на минаването на това трасе е съгласувано с всички институции“, каза Катя Стоянова, ръководител на проекта за социализация на Хераклея Синтика.  Тя допълни, че в момента колите минават, откъдето решат, и е много по-екологично и щадящо за природата да има трасе, по което да се прави това преминаване.

Районната инспекция по опазване на околната среда и водите – Благоевград е извършила проверка, която е потвърдила съмненията за незаконосъобразни действия на община Петрич. РИОСВ е сезирала Окръжна прокуратура – Благоевград.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна