Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Радослав Георгиев: Поне 4 месеца ще има вода при този режим в Перник

Язовир „Студена“
Снимка: БТА

Поне 4 месеца вода ще има при такъв режим на водоподаване в Перник, заяви пред БНР инж. Радослав Георгиев, директор на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ в МОСВ. Притокът към язовир „Студена“ е 3 пъти по-малък от годишния график, посочи той в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Запитан кога са разбрали, че има проблем с язовира и водата в него намалява драстично, Георгиев отговори:

„При нас тази информация беше обобщена и анализирана през септември. Във връзка с изпълнение на годишния режимен график беше установено, че близо 3 пъти е по-малко притокът към язовира, съгласно разчетите, които бяха направени в началото на годината. От началото на годината до края на октомври общият приток е около 11,5 млн. кубически метра“.

Инж. Георгиев заяви, че в резултат на това са предприети действия по съхраняване на водните количества, останали в язовира. Като предприета мярка той посочи, че е преустановено използването на вода с питейни качества за промишлени нужди. По думите му е необходимо пестеливо използване на водата от населението, както и включване на всички резерви, които има ВиК – Перник извън язовира.

Все пак той подчерта, че 2019 година е изключително суха:

„Постъпилият приток в язовир „Студена“ е най-малък за периода от 2006 г. до настоящия момент“.

Не разполагаме с данни за източване на язовира, отбеляза още инж. Георгиев и добави:

„Басейнова дирекция ежемесечно извършва проверки за спазване на режимния график. До настоящия момент не е установено нито едно нарушение в графиците за 2018 и 2019 г.“.

Директорът на Басейнова дирекция припомни оценка от 2016 г., според която водопреносната мрежа на града е амортизирана, а загубите са над 50%.

Почти всички язовири в района са с намален обем, обяви пред "Хоризонт" инж. Георгиев, но изказа мнение, че такъв проблем няма да има за други населени места.

Заместник-министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отказа коментар по темата в предаването „12+3“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени