Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълшебство на лед - "Лебедово езеро“ и "Лешникотрошачката" в шест града

Шампионите по фигурно пързаляне от трупата на Константин Расадин обещават зимна приказка

Карина Александровна
Снимка: Ани Петрова
Руският държавен балет на лед "Санкт Петербург" пристигна в България и ще изнесе двучасови спектакли в Шумен, Велико Търново, Пловдив, Бургас, Варна и София. 

Зрителите ще гледат "Лебедово езеро“ и "Лешникотрошачката" в изпълнение на шампионите по фигурно пързаляне от трупата на Константин Расадин. 
Турнето започва тази вечер в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен с две представления на „Лебедово езеро“ - от 17:30 и 20:00 часа. Билетите са на цени мeжду 45 и 65 лева. В София ще има представления на 2 и 3 декември. Тогава сцената на НДК ще се превърне в замръзнало кралство, защото за спектаклите ще се използват близо 9 тона лед.

"Това са класически постановки на Мариус Петипа, на петербурския Мариински театър, но изтанцувани на лед", каза в предаването "Хоризонт до обед" Карина Александровна от трупана на балета.

"Ние идваме от фигурното пързаляне и в началото обикновено е трудно да се превърнем в артисти. Но ние имаме един много добър учител, ръководител, който ни помага да се справим с тези трудности - Константин Расадин. Той и неговата балетна трупа хора, които са се занимавали професионално и се занимават с балет, помагат на фигуристите да се справим със заданието. Първо учим своите роли в балетна зала със станки и огледала, а след това пренасяме наученото на леда", разказа Александровна. 

"Константин Расадин е бивш артист от Маринския театър и водещ солист. Той е имал много лирични и драматични роли, изпълнявал ги е в постановките на Мариинския театър. Като ръководител той е много взискателен, но е много добър като човек. Ние учим ролите и ако не ни се получи от първия път, репетираме отново и отново, но да се работи с него е голямо удоволствие", сподели още Карина Александровна.

Декорите и костюмите ни пренасят в друго измерение. 

"Наистина декорацията е много красива. 3 D декорите пък правят още по-внушителна и истинска приказката, която разказваме. Костюмите ни се шият в специален цех, където хората наистина са майстори и затова костюмите ни изглеждат по този начин", обясни още Александровна.

Костюмите са такива, каквито трябва да бъдат в класическия балет. Изискването е да не са много дълги, за да е по-лесно придвижването по леда. Изпитание ли е осигуряването на огромни количества лед за спектаклите на балета?

"Това е един голям,  образно казано, килим, който е с много тръбички, изсипва се отгоре лед, след това се замразява и са необходими само 8 часа, за да постигнем тази площадка, върху която ние да танцуваме. Но в някои страни, където температурите са високи, невинаги успяваме да имаме този перфектен лед, защото температурите на улицата са твърде високи и колкото и да се стараем, ледената установка не може да издържи", поясни Карина Александровна и допълни, че досега не е имало пропаднал спектакъл заради състоянието на леда. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Превод в ефир: Анжелина Георгиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!