Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситроен се оттегли от WRC след напускането на Ожие

Себастиен Ожие напусна Ситроен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шесткратният световен рали шампион в WRC Себастиен Ожие прекрати договора си със Ситроен след една година в отбора, което предизвика решението на френския отбор да се оттегли от Световния рали шампионат.

„След решението на Себастиен Ожие да напусне след края на сезон 2019, Ситроен реши да се оттегли от официалната програма на Световния рали шампионат за 2020 поради липсата на първокачествен пилот за сезона догодина“, написа тимът в Туитър. Французинът, който печелеше неизменно титлата в периода 2013-2018 г., е спряган за преминаване в Тойота, където действащият световен първенец От Танак напусна в посока Хюндай.

Ожие се присъедини към Ситроен с двугодишен договор на старта на 2019 с целта да триумфира със световната титла за седми последователен път. Въпреки това, той остана трети, след като естонецът Танак прекъсна серията от 15 поредни години с френски победител, стартирала с великия Себастиен Льоб. Ожие караше за Ситроен и между 2008-2011, когато напусна заради конфликт между него и съотборника му Льоб.

Ситроен има осем титли при конструкторите, за последно през 2012, и девет титли при пилотите – всичките, завоювани от Льоб. Оттегляне може да бъде свързано и със завръщането на Пежо в шампионата през 2022 година. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!