Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

д-р Бойко Пенков:

Нова белодробна трансплантация е възможна при донорска ситуация

Голям интерес предизвика кампанията за донорството

д-р Бойко Пенков
Снимка: БГНЕС

В случай на донорска ситуация, може да бъде извършена трансплантация на бял дроб в България. Това заяви пред Радио София зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който се включи в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“. Д-р Пенков получи донорска карта от доброволците на Българския червен кръст.

Заради големия интерес към кампанията, която цели да популяризира значението на донорството и трансплантацията, ще бъдат осигурени допълнителни 30 хиляди карти, освен първоначално предвидените 50 хиляди, съобщи Бойко Пенков:

Огромен е интересът. Колегите от пресцентъра имат непрекъснато работа с фейсбук профила ни. Млади хора, включително тийнейджъри, задават въпроси, цели институции отправят искания към нас. 
 
1151 са пациентите в България, които в момента очакват трансплантация. Възможно е в страната ни да бъде извършено отново трансплантиране на бял дроб с подкрепата на чуждестранни специалисти, Многопрофилната болница във Виена също се е ангажирала да даде втори шанс за обучение на български специалисти, уточни зам.-министърът.
 
Днес доброволците на БЧК раздават донорски карти до 18.00 часа пред Народния театър и НДК. Утре всички желаещи ще могат да вземат карти от тях пред храмовете "Св. Александър Невски", "Света София" и "Света Неделя". След това ще има акции и във висши училища в столицата. Всички желаещи могат да получат карти и от центровете на Столичната организация на БЧК.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени