Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 8700 медоносни дръвчета ще засадят пчелари от Варна и Добрич

8 700 медоносни дръвчета за засаждане са заявили пчелари от областите Варна и Добрич пожелали да се включат в инициативата на екипа на сайта Гората.бг. Тя е насочена към пчелари от цялата страна, на които екипът подарява 100 000 медоносни дръвчета в подкрепа на пчелите.  От двете области са изпратени общо 37 заявки към днешна дата, каза за радио Варна Никола Рахнев, създател на инициативата.

Пчелари от цялата страна могат да се включат в инициативата да засадят медоносни дръвчета като попълнят формуляр в сайта

http://gorata.bg/pcheli

Крайният срок за заявки е 25 ноември, но е възможно той да бъде съкратен, защото към момента заявените дръвчета са 83 000, каза Рахнев. Той допълни, че се прави всичко възможно да се осигурят още малко количества, около 120 000 бройки.

Предвидени са 100 хиляди медоносни дръвчета от видовете явор, липа, ясен, офика, конски кестен, акация, хибискус, бял бор и смърч за прашец и смола, като при възможност ще бъдат осигурени  и други подходящи местни видове.  

Заявки се правят най-малко за 100 дръвчета, като в засаждането им пчеларите могат да се обединяват. Дръвчетата ще бъдат изпратени до 2 декември – безплатно с куриер, затова е важно адресите да са коректни.

Кампанията се организира с фиданки закупени от държавни и частни разсадници. Всички дръвчета  са с доказан произход, сертифицирани, здрави и законни за засаждане в България, при определените в нормативната база в страната условия, допълват организаторите.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна