Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата е готова да действа при извънредна ситуация в АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС

Държавата е готова да действа по всички европейски стандарти при евентуална извънредна ситуация в АЕЦ „Козлодуй“. Това е оценката след двудневното национално пълномащабно учение “Защита 2019“, което завърши край Кнежа.

В продължение на два дни различни институции участваха в симулацията на възникнала технологична авария в АЕЦ "Козлодуй". Целта на тазгодишната тренировка е да бъдат проверени действията на Единната спасителна система. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов наблюдава обеззаразяването на евакуираните хора от Козлодуй на специално изграден Обединен контролно-пропускателен пункт в Кнежа:

"Държавата е готова да действа в една такава ситуация. Координацията е на ниво. По сценарий освен всички тези действия тук имаше даже спиране на корабоплаването по река Дунав. Стиковката е много добра".

Ситуациите бяха проиграни на територията на областите София град, Монтана, Враца и Плевен.

Действията на всички структури на Единната спасителна система се наблюдават от представители на Международната агенция за атомна енергия, Беларус, Украйна и Русия, както и на посолството на Япония у нас.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени