Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокюрдската ДПН поиска предсрочни избори в Турция

Лидерката на опозиционната „Добра партия“ Мерал Акшенер обвини президента Реджеп Ердоган, че се е върнал от САЩ без конкретни резултати.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) призова днес за провеждане на предсрочни избори в Турция и поиска всички опозиционни сили в страната да се обединят зад този призив и да предприемат действия за това. Тя обаче се отказа от идеята да напусне парламента в знак на протест срещу решението на правителството да отстрани 24-ма нейни кметове, избрани по-рано тази година..

Властите отстраниха от длъжност 24 кметове от ДПН от август насам, главно заради предполагаеми връзки с тероризма, като назначиха на техните места администратори.

Междувременно лидерката на опозиционната светска националистическа „Добра партия“ Мерал Акшенер обвини президента Реджеп Тайип Ердоган, че се е върнал от посещението си във Вашингтон без конкретни резултати.

Атака срещу Ердоган заради липса на резултат от визитата в САЩ

Мерал Акшенер беше категорична, че турският президент не е защитил турските национални интереси и не е постигнал никакви резултати по най-значимите противоречия със Съединените щати:

„Уважаемият г-н Ердоган защо отиде в Америка? За да реши кризата за ракетите С-400 и самолетите Ф-35. Реши ли я? Не. Отиде, за да поиска екстрадиция на Фетхуллах Гюлен. Поиска я. Получи ли отговор дори от една дума? Не чухме. Какво още? Да поиска спазване на дадените обещания за зоната за сигурност в Сирия. Добре, успя ли да получи поне едно конкретно обещание за това? Не получи. Ключовият въпрос е: след като не получи нищо от поисканото, защо г-н Ердоган се върна толкова доволен в Турция? От парламентарната трибуна питам: във Вашингтон заради каузата на нацията ли или заради собствените си интереси отиде, братко?“, заяви турската опозиционна лидерка Мерал Акшенер.

Президентът стяга партията си

Според Ердоган Турция е избегнала - и на масата за преговори, и на терен, насочените срещу нея усилия, включително икономически атаки.

Турският лидер изнесе реч пред областни председатели на Партията на справедливостта и развитието и ги предупреди, че не може на местата, в които гласовете за партията са спаднали, да се държат все едно нищо не се е случило.

В реч пред парламентаристи от управляващата партия вчера турският държавен глава също ги призова за по-активна работа в избирателните им райони.

Догодина Партията на справедливостта и развитието ще проведе своя 7-ми редовен конгрес и подготовката за него вече започва.

Ердоган заяви, че 2020 г. ще бъде година на още по-голямо падане на лихвите в страната. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна