Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с 3% след слаб растеж на американските складови запаси

Петролните фючърси задълбочиха днешното си възходящо движение и вече поскъпват с над 3% след официални данни, показващи по-слаб от очакваното растеж на доставките и складовите запаси на суров петрол в САЩ.

Енергийната информационна администрация (EIA) отчете нарастване на доставките на суров петрол в САЩ с 1,4 млн. барела през седмицата до 15-и ноември. Въпреки че това представлява растеж за четвърта поредна седмица, очакванията бяха за по-силно повишение, след като късно снощи Американският петролен институт (API) съобщи за ръст на складовите наличности през последната седмица с близо 6 млн. барела.

След официалните данни на EIA фючърси на американския лек суров петрол с доставка през декември вече нарастват с 3,15% към 57 долара за барел, докато фючърсите на петрола Брент поскъпват с 2,81% към 62,60 долара за барел.

Преди самите данни и двата типа фючърси се повишаваха с около 1%, отчасти като реакция на коментарите на руския президент Владимир Путин, че неговата страна остава ангажирана с договореностите във формата "ОПЕК +".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна