Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ изтегля от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна изтегляне от пазара на пушена скумрия на шайби, произведена в България, както и на домашен свински суджук, също българско производство, заради наличието на листерия моноцитогенес.

Това стана факт, след като БАБХ взе извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на тази бактерия. Бяха взети проби от три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти - 143 проби, сирена с кратък период на зреене - 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни продукти 79 - проби. Продуктите са с произход България, Европейски съюз и трети страни.

Установени бяха две несъответствия, за които са предприети всички необходими действия за изтегляне от пазара на засегнатите храни и за предотвратяване на нови случаи на замърсяване. В единия случай бактерията беше открита в пушена скумрия на шайби, произведена в България, а във втория в домашен свински суджук, също българско производство.

От Агенцията по храните обаче не уточняват какви са количествата на продуктите, каква част от тях е на пазара и каква част от тях вече са изядени от потребителите.

Това се случва само месец след като инспекторите оповестиха, че половин тон заразена с листерия риба, произведена в Румъния, е на българския пазар. Тогава от Агенцията успяха да изтеглят от магазините половината от количеството. Останалото беше стигнало до потребителите.

Бактерията листерия може да причини инфекция, която засяга централната нервна система и може да засегне хора с отслабена имунна система. Най-често с нея можем да се заразим чрез консумация на храни, които не са преминали термична обработка, обяснямат експертите. 

Извънредните проверки са проведени по инициатива на БАБХ във връзка с установени случаи на листерия в храни в кратък период от време.

Агенцията провежда регулярен мониторинг на храните, пуснати на пазара, с цел проверка на ефективността на прилаганите от производителите и търговците мерки за осигуряване спазването на микробиологичните критерии. В случай на констатирани несъответствия незабавно се предприемат всички законови мерки за гарантиране на максимална защитата на здравето на потребителите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна