Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява броят на опасните продукти на пазара преди празниците

Снимка: БГНЕС

Намалява броят на опасните продукти, които стигат до пазара по време на Коледните и Новогодишните празници през последните години. Това съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Инспектори на агенцията започнаха проверки на търговските обекти за безопасността и качеството на продаваните стоки.

Въпреки че броят на опасните стоки на пазара през годините намалява, потребителите трябва да внимават, както при избора на украсата, така и при този на подаръците, за да не бъдат помрачени празниците, съветва Мирослав Йотов от Дирекция "Надзор на пазара":

"За наличието на графичния знак-маркировка, както и на българските букви СЕ - тя е наистина един добре разпознаваем знак. Нашият съвет е: купувайте от регламентирани обекти. По-малко трябва да се доверяваме, разбира се, на обектите, които са нерегламентирани, като улични сергии, които са без никакво разрешение, защото няма кой да понесе отговорността за гаранцията за този продукт, ако е несъответсващ и ако стане някакъв инцидент по веригата, как ще се стигне кой е бил отговорният икономически оператор, най-малко търговецът, който е продал този продукт".

Резултатите от проверките през миналата година показват, че най-често нарушенията с установени несъответствия са именно във временно разкритите търговски обекти при играчките и светлинните гирлянди от нисък ценови клас. Те са били и с неясен произход.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени