Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт с българска музика за 75-годишнината на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов"

Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров стана носител на приза „Музикант на годината“ 2016
Снимка: Ани Петрова, БНР

Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов", носител на наградата "Музикант на годината" 2016 в националната анкета на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", продължава своя юбилеен 75-и сезон. Поредният концерт е на 20 ноември в зала "България" от 19 часа, когато съставът ще предложи на публиката една изцяло българска програма.

Диригентът на хора Славил Димитров подчертава:
"Постарал съм се да обхвана доста широка гама от български автори - от самото зараждане на българската професионална композиторска школа до наши дни. В програмата виждаме имената на Емануил Манолов, на Любомир Пипков, на Александър Райчев, въобще всички големи български композитори, които са творили в тази област. Някои от тях са били вдъхновени именно от Българската хорова капела, за да пишат своите произведения." 

"Хубава си, татковино", "Де е България", "Дафино, вино", "Тайната на Струма" и още, и още любими български заглавия любителите на хоровото изкуство ще могат да чуят във висококачествено професионално изпълнение. 

Още за идеите на диригента и за другите предстоящи събития в юбилейния сезон на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" чуйте в интервюто със Славил Димитров за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени