Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Помпейо похвали България за сделката за самолетите Ф-16

Съединените щати са ратифицирали протокола за членство на Северна Македония в НАТО

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо говори на среща на външните министри от НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Майк Помпейо е похвалил България за сделката за самолетите Ф-16, съобщиха за "Хоризонт" дипломатически източници.

На кратка пресконференция по време на срещата на външните министри на Пакта в Брюксел Помпейо също така изрази надежда Северна Македония да стане скоро член на НАТО. Той заяви, че Съединените щати са ратифицирали протокола за членство на Северна Македония и още:

"Сигурността за хората означава да приветстваме Северна Македония като наш 30-ти член. Съединените щати одобриха протокола за нейното присъединяване на 22-ри октомври и сега ние очакваме тя официално да се присъедини към нашия Алианс".

Майк Помпейо похвали увеличаването на вноските от страните-членки в бюджета на Пакта и заяви, че 30 години след падането на Берлинската стена остава заплахата от авторитарни режими, като наблегна на Китай.

По повод Русия и разтрогването на договора за ракетите със среден обсег, той подчерта позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп - нито един договор не може да се спазва само от едната страна, нито пък може да се връщаме към договор, който вече няма смисъл.

От своя страна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че германската идея за съставяне на т.нар. "група на мъдреците", която да обсъжда стратегически въпроси, е получила одобрението на много страни. Конкретно решение обаче не е взето.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени