Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция изрази тревога от информациите за много жертви на протестите в Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция изрази силното си безпокойство от съобщенията, че в протестите в Иран са убити много хора, предаде "Франс прес", като се позова на комюнике на френското министерство на външните работи. В него пише, че Париж "следи с безпокойство протестите в Иран и припомня, своята ангажираност към спазването на свободата на словото и достъпа до комуникационни средства, както и правото на хората да протестират мирно". "Франция призовава Иран да спазва своите международни задължения относно човешките права, по-специално Международния пакт за гражданските и политическите права", се допълва в текста.

Протестите, прераснали в насилие, започнаха в Иран преди пет дни заради обявеното от правителството покачване на цените на бензина. Във вторник ООН изрази опасение, че десетки хора са били убити по време на демонстрациите. Правозащитната организация Амнести интернешънъл каза, че броят на убитите може да е между 100 и 200 души и разкритикува използването на "смъртоносна сила" срещу "до голяма степен мирни демонстрации".

Иран е на практика откъснат от света от събота вечерта, след като бе прекъснат интернетът. Правителството предупреди, че интернет ще бъде възстановен само след като обстановката в страната се успокои.

Френското правителство призова Иран да се въздържа също така от дестабилизиращи действия в Сирия и обяви, че остава ангажирано със сигурността на Израел, предаде "Ройтерс", като цитира говорителката на френското външно министерство Аниес фон дер Мюл.

Израел от своя страна съобщи, че във вторник негови самолети са поразили дузина ирански и сирийски военни мишени в Сирия в отговор на ракети, изстреляни по негова територия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна