Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОП ще подкрепят кандидатурата на Цацаров за нов председател на Антикорупционната комисия

Цацаров: Няма да има чадър над депутатите, които биха ме избрали за шеф на КПКОНПИ

| обновено на 21.11.19 в 13:18
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група "Обединени патриоти" ще подкрепи кандидатурата на Сотир Цацаров за нов председател на Антикорупционната комисия. Това съобщи за "Хоризонт" председателят на НФСБ Валери Симеонов. По думите му на днешната среща на групата с Цацаров са констатирани съвпадения на вижданията за борба с корупцията.

"След като господин Цацаров завърши своето изложение и отговори на въпросите, излезе от залата. В групата се проведе гласуване, с което се взе решение да бъде подкрепена кандидатурата му в зала. Всичко, което се прави, се прави с намеренията да имаме един прозрачен, работещ  и честен орган за контрол върху корупцията, тъй като в България корупцията има доста големи мащаби“, заяви Валери Симеонов.

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров заяви преди изслушването, че както и досега няма да има чадър над депутатите, които биха го избрали за председател на Антикорупционната комисия, нито над когото и да било друг. Ето и аргументите му да приеме номинацията:

„Комисията има потенциал, защото считам, че по някакъв начин мога да допринеса затова тя да получи това място, което ѝ отрежда законът. Промените в работата, които бих предложил, ще бъдат предмет на концепцията. При всички случаи смятам в самата концепция да предложа съвсем конкретни и прагматични неща, които са свързани с работата на комисията, и които при всички случаи ще бъдат свързани с това тя да бъде, ако може  да ми позволите да използвам тази дума „събудена“ от състоянието, в което се намира сега“, каза Цацаров.

„Стремежът ми ще бъде за конкретни и прагматични предложения. Мога да гарантирам едно - ще направя максимума, на който съм способен, за да го направя. Ако успея, добре, ако не успея, вие ще сте първите, които ще го констатирате“, добави той.

Конкретните мерки за промяна на работата на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще представи по време на изслушването в парламента. На въпрос дали се притеснява от корупционни скандали, той отговори, че до момента няма забележки към имотните му и данъчни декларации. 

Очаква се кандидатурата на Цацаров да бъде подкрепена и от цялата ПГ на ГЕРБ.

Номинациите за нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество остават две - на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров и на депутата от партия "Воля" Симеон Найденов.

От БСП се обявиха отново срещу това председателят на Антикорупрционната комисия да се избира от Народното събрание.

До изслушването на Цацаров от ПГ на "Обединени патриоти" се стигна, след като вчера лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза в парламента, че номинацията на Цацаров не е била обсъждана с партията:

„Ще го изслушаме и чак тогава ще можем да вземем решение. Мисля, че така е редно“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че няма недоразумение между ГЕРБ и „Обединените патриоти“ при издигането на кандидатурата на Сотир Цацаров:

„Не беше възможно всеки един народен представител от двете парламентарни групи да се подпише под това предложение, но наистина кандидатурата е консенсусна“.

Очаква се позиция по избора на председател на Антикорупционната комисия да оповестят и от парламентарната група на БСП.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна