Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СУ издаде сборника „Дневникът на Етерия - поклонение до Светите земи“

Снимка: pravoslavie.bg
В Софийския университет “Климент Охридски” се провеждат Климентовите дни, които съпровождат празника на висшето училище на 25 ноември. Част от празничния календар e „Дневникът на Етерия - поклонение до Светите земи“ - сборник, който е резултат от съвместната работа на преподаватели от Богословския факултет, преводачи и коректори. 

Сборникът е съставен след почти двугодишна работа по проект при фонд „Научни изследвания”. Книгата представя достоверни и фундаментални свидетелства за формирането на християнския култ в периода от първи до четвърти век. Съчинението предлага ценни сведения за богослужението, народите, религиозните особености, географията, селищата и демографията по Светите земи в този период. 

"Това е пътепис на една поклонница от Галия и е разделен на две части, в съответствие с нейното пътуване. Едната част се отнася до посещенията и поклоненията на онези свети места, които са свързани със Стария завет, а другите са свързани с Исус Христос и Йерусалим. Тези 49 глави на дневника последователно поставят старозаветната и новозаветната история, през погледа на Етерия и местата, които тя е посещавала", каза доц. дякон Иван Иванов.

Повече за този труд разказват двама от авторите на изданието - доц. дякон Иван Иванов и доц. Екатерина Дамянова в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени