Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кисинджър: Търговската война на САЩ и Китай може да подпали истинска

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият държавен секретар Херни Кисинджър предупреди, че между САЩ и Китай може да избухне въоръжен конфликт, ако те не успеят да разрешат търговската война помежду им, предаде АФП.

Кисинджър (96 г.) , който бе ключов фактор за нормализиране на дипломатическите отношения между Вашингтон и Пекин, направи коментара си на конференция в китайската столица за бъдещето на двата икономически гиганта.

„Ако се позволи на конфликта да се развие неограничено, резултатът може да бъде дори по-лош от този в Европа… Първата световна война избухна заради сравнително малка криза…, а днес оръжията са по-мощни“, каза той на форума.

Китай и САЩ водят от 18 месеца търговски спорове, като двете страни още не успяват да постигнат споразумение въпреки серията от преговори. Напрежението се пренесе и на дипломатическия фронт.

Пекин критикува Вашингтон заради военно-морските операции в спорното Южнокитайско море, САЩ пък хокат масовите арести на етнически уйгури в Китай, а Конгресът на САЩ подкрепи продемократичните демонстранти в Хонконг.

„Китай е голяма икономическа сила. Както и ние… и като такива сме обречени да са настъпваме по целия свят“, каза Кисинджър.

Бившият дипломат посочи, че по време на Студената война между САЩ и Съветския съюз приоритетен е бил планът за намаляване на ядрените оръжия на двете страни.

Но с Китай, тъй като бившите конфликти със САЩ винаги са били „пасивни“, няма рамков подход за сделка като „военна сила“.

Ако двете страни продължават да разглеждат „всеки въпрос по света от гледната точка на конфликта“ между тях, това може да бъде „опасно за човечеството“, предупреди Кисинджър.

Той каза, че търговските преговори са само „заместител“ на едни по-сериозни разговори за конфликтите между двете страни, включително за напрежението в Хонконг.

Запитан дали бунт в полуавтономния район на Китай може да се „искрата“ за нова Студена война, Кисинджър каза, че се надява „силно емоционалният“ въпрос да бъде „разрешен чрез преговори“.

Бившият държавен секретар на президента Ричард Никсън тайно отлетя за Пекин през 1971 г., за да започне преговори за новите отношения между САЩ и комунистически Китай. Той все още е добре приет в Китай, като имаше среща с президента Си Цзинпин през ноември миналата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна