Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според местна легенда тук лежат костите на Михаил III Шишман

Кюстендилската църква "Св. Георги" - не(о)познатото средновековно бижу

Храмът е бил действащ до 1980 г., сега е паметник на културата

Дори мнозина от местните жители не знаят пътя към смятаната за най-стара църква в Югозападна България – „Св. Георги“ в покрайнините на Кюстендил.

Йорданка Якимова е екскурзовод в комплекса, който се състои от храма и възстановеното старо училище. Преди време е имало и допълнително вдигната камбанария, където държали и казаните за големите празници, но след обявяването на храма за паметник на културата, допълнителната постройка била съборена.

По архитектурните особености на градежа може да се предположи, че църквата датира от края на X и началото на XI век, пояснява Йорданка Якимова.

„Построена е по време на византийското владичество, като майсторите строители са дошли от столицата на империята – Константинопол. Тя е най-старата черква в Югозападна България.

По-старите, автентични стенописи си личат по цветовете, постигнати с естествени багрила и материали. „Те са от края на XI - началото на XII век Имат изключително висока художествена стойност и се предполага участие на солунски зографи при тяхното изписване.“ Участието на Самоковската школа е с по-новите стенописи от 19 век.

Първото реставраторско проучване на куполната част е направено през периода 1974-76 г. от Пламен Петров, дипломирал се в Краковската художествена академия. Временно реставрационните работи са замразени и след това възстановени в началото на 80-те години. 

Реставрацията на куполната част отнема повече от 30 години и се прави на приливи и отливи, когато има средства. Финализирана е през 2004 година.

Училището-музей, което е възрожденска сграда, приютява изложби и памет за историята на храма.

Според някои предания тук са заровени костите на българския цар Михаил III Шишман, убит в битката със сърбите при Велбъжд през 1330 г.

Църквата е била действаща до 1980 година.

Вече четвърта година комплексът „Св. Георги“ е в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Слушайте целия репортаж в звуковия файл.

Снимки: Таня Милушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени