Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Величкова: Все повече хора в България даряват и средства, и труд

БДФ връчва награди на най-големите корпоративни дарители и най-успешните партньорства между компании и НПО

Красимира Величкова
Снимка: БГНЕС
Днес в президентството за 14-а поредна година Българският дарителски форум ще награди най-големите корпоративни дарители и най-успешните партньорства между компании и неправителствени организации в страната. По традиция ще бъде отличена и личност с особен принос за развитието на дарителството в България.

Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум, коментира в ефира за „Хоризонт“, че за изминалите 14 години готовността на хората да даряват и нагласите към дарителството в България са се променили:

„Има едно изключително развитие, защото и компаниите подкрепят по-разнообразни каузи, и хората даряват повече и се включват в дарителски инициативи за каузи, които са за развитие на обществото ни и за подпомагане на нуждаещи се“.

Все повече хората даряват и средства, и труд: „Данните от нашите годишни изследвания показват, че вече почти 10% от хората в България даряват средства или труд. Само преди няколко години виждахме в изследванията, че не повече от 1-2% от хората се включват в дарителски кампании за дарение на средства и в кампании за доброволен труд“.

Около 100 милиона лева са дарени миналата година, посочи още Красимира Величкова, като отбеляза, че най-голям интерес към даряване има за каузи, свързани с образованието:

„Инициативи и проекти, свързани с инвестиции в образованието, традиционно в последните 3-4 години са най-подкрепяни. И те, между другото, изместиха социалните и здравни каузи“. Образователните каузи са в дневния ред и на компании, и на фондации, отбеляза още Величкова.

Хората даряват емоционално и много повече участват в дарителските кампании при спешни случаи, хуманитарни бедствия и аварии, допълни още директорът на Българския дарителски форум.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна