Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели: Въпросът за плащането на болничните да бъде обсъден от НСТС

Бизнесът е против задължението да плаща първите три дни болничен

Снимка: БГНЕС

Въпросът за плащането на болничните да бъде обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), настояват четирите национално представени работодателски организации. Това са Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерация на работодателите и индустриалците. Те заявяват, че бизнесът е против задължението да плаща първите три дни болничен.

В същото време Съюзът за стопанска инициатива, който не членува във въпросната асоциация, настоява болничните да бъдат плащани изцяло от държавата, обяви председателят на съюза Гълъбин Гълъбов:

"Всяко отклонение от осигурителното правило, тоест, където осигурителният фонд плаща затова, че хората правят отчисления от своите плащания към държавата, е изкривяване".

КТ "Подкрепа" продължава да настоява работодателят да плаща първите пет дни от отсъствието по болест, заяви вицепрезидентът на синдиката Йоанис Партениотис. Той коментира и лансираната вчера от министър Бисер Петков идея работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината:

"А защо 15, а не 10, а не 20. Трябва да има някаква аргументация. В интерес на истината, колкото вие знаете, толкова и ние знаем".

Все още не е ясно кога ще е заседанието на Тристранния съвет, на което трябва да бъде обсъден въпросът с плащането на болничните и злоупотребите с тях.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна