Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Проданов: БСП предлага "бюджет на развитието“

| обновено на 21.11.19 в 14:17
Снимка: Светослава Кузманова

Младите хора до 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите от труд, предлагат от "БСП за България" в алтернативния си бюджет, който беше представен днес. Мерките ще бъдат предложени между първото и второто четене в Закона за държавния бюджет за догодина. 

От БСП настояват за смяна на преразпределителния модел - 1/5 от приходите от Данъка върху доходите на физическите лица да остава в общината, в която живеят и работят данъкоплатците, а 1/10 от ДДС от търговията на дребно да остава в общината по месторегистрация. От БСП искат освобождаване от данък върху доходите от труд до навършване на 26 години за всички млади хора, необлагаем минимум от 500 лева за всяко дете, незавършило 18 години и преизчисляване на старите пенсии със средния осигурителен доход за 2016 година. Като „бюджет на развитието“ определи алтернативният бюджет лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Бюджетът ни е разумен, финансово гарантиран, експертен и много сериозен. Той е и една заявка за бъдещо управление. Разчитам, че в зала ще го защитаваме, както всяка година".

“Бюджетът, който предлагаме, е различен със самата философия на бюджета, защото ние го нарекохме – бюджет на развитието, бюджет на промяната, докато това, което се представя от Министерство на финансите от управляващите от ГЕРБ, е бюджет на застоя или както те се изразиха “още от същото“, каза пред БНР Христо Проданов от БСП в отговор на въпроса с какво е различен бюджетът на БСП. 

Конкретно БСП предлага

“Това, което предлагаме първо, е – при планирането на приходите наистина да започнат да се планират реални приходи, а не както е досега за поредна година, ние твърдим, че се предлагат по-скромни приходи в бюджета, за да може след това да има преизпълнение на бюджета и през това преизпълнение, чрез постановление на Министерски съвет премиерът еднолично да разпределя средства – кога предизборно, кога предколедно и Новогодишно“, коментира още Проданов.

В интервю за предаването “12+3“ той заяви още:

“Те приходите идват всяка година повече от самата икономика, от самите данъци, които плащат хората, фирмите и т.н. Вземете 2019 г., тогава прогнозирахме, че ще има 2 млрд. повече приходи и това, което се случи е наистина така. И просто то не се залага в бюджета, за да не може съответно да се постави в разпределението…“.

Какви политики препоръчват от БСП

“Първо, промяна в данъчната политика. Плавно преминаване към пропорционално подоходно облагане. Предлагаме максимален осигурителен праг – 3900 лв., в момента е 3000 лв. и пропорционално увеличение на данъците над 3 хил. и 900 лв. До 3900 предлагаме да си остане 10%, както е досега. Това е начинът чрез леко увеличение на данъци да се увеличи преразпределителната роля на държавата в бюджета“, каза още Проданов.

Интервюто на Снежана Иванова с Христо Проданов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна