Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължителността на живота в градовете се увеличава, ако има повече зеленина

Обитателите на градовете живеят по-дълго, ако наблизо има дървета, според изследване, свързващо зелените площи с по-ниски проценти на преждевременна смъртност, предаде "Ройтерс".

Известно е, че дърветата в градовете охлаждат и пречистват въздуха и поглъщат затоплящите планетата газове. Настоящото изследване на специалисти от Института за глобално здраве в Барселона установява ползата от зеленината за предпазване от преждевременна смъртност.

"Повече зелена площ е по-добра за здравето. Хората всъщност живеят по-дълго, ако наоколо има повече зеленина", пишат авторите на изследването в сп. "Lancet Planetary Health".

Изследването е базирано върху данни от девет проучвания, обхванали над осем милиона души в седем страни, сред които Китай и Канада, и е най-мащабното по рода си.

За целите му авторите са използвали сателитни снимки, за да определят количеството на растителността, включително дървета, трева и храсти, на 500 метра от домовете на хората.

Нивата на растителността са отчетени според индекса за оценка на общата зеленина NDVI (Normalized difference vegetation index). Участниците в изследването са били наблюдавани в продължение на няколко години. Изследователите са взели предвид и случаите на преждевременна смърт, причинена от здравословни състояния като сърдечносъдови и респираторни заболявания.

Изследването е установило, че в градовете от Барселона, Испания, до Пърт, Австралия, увеличаване на зеленината с 10 процента е довело до намаляване на преждевременната смъртност средно с четири процента.

Специалистите напомнят, че достъпът до растителност е от полза за психичното здраве, намаляване на стреса, ограничаване на замърсяването и насърчаване на физическата активност.

"Това, което трябва да направим, е да увеличим зелената площ в много градове, за могат хората да водят здравословен живот", изтъкват изследователите.

Според данни на ООН до 2050 г. две трети от глобалното население ще живее в градска среда. Много градове вече търсят начини да увеличат зеленината. В Меделин, Колумбия, бяха засадени хиляди дървета, които да образуват "зелени коридори" по продължение на главните пътища. Мелбърн, Австралия, планира да удвои дървесната си покривка до 40 процента до 2040 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!