Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасяването на "Алиаталия" забуксува

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планът за спасяване на италианския авиопревозвач "Алиталия" (Alitalia) среща сериозни затруднения, след като водещият кандидат, държавната железопътна компания "Феровие дело стато" (Ferrovie dello Stato), заяви, че не са налице условия за създаване на инвеститорски консорциум за спасяване на превозвача, съобщава repubblica.it.

"Алиталия", която е под административно управление от май 2017 година, бързо изчерпва кешовите си резерви и очаква финансите й да свършат до края на годината.

Компанията може да бъде ликвидирана, ако надежден инвеститор не направи предложение за придобиване и не влее свежи пари.
Днес в полунощ изтича срокът за подаване на оферти, който вече няколко пъти бе отлаган. Според източник администраторите на авиопревозвача днес ще се срещнат с министъра на икономическото развитие Стефано Патуанели, за да обсъдят ситуацията.

По-рано инфраструктурната група "Атлантия" (Atlantia), която бе сочена като един от ключовите потенциални инвеститори заедно с чуждестранна авиокомпания, обяви, че не е готова да се присъедини към евентуален консорциум.

"Феровие" и "Атлантия" от месеци обсъждат съвместна инвестиция в "Алиталия" с американския авиопревозвач "Делта" (Delta), а напоследък и с германския "Луфтханза" (Lufthansa).

"Делта" се придържа към обещанието си да инвестира до 100 млн. евро за 10 процента от "Алиталия". Според източници обаче компанията все още не е постигнала споразумение с "Феровие" и "Атлантия" за полетите на дълги разстояния на италианския превозвач.

Железопътната компания посочи, че остава ангажирана да преговаря за спасяването на "Алиталия", но очаква насоки от администраторите какви мерки да вземе. 

Патуанели заяви в телевизионно интервю снощи, че "Луфтханза" трябва да направи малко усилие, за да поеме дял. По-рано тази седмица германската авиокомпания изпрати писмо на "Феровие", в което предложи за "Алиталия" само търговско партньорство.

Министърът призова и "Делта" към допълнителни усилия, за да подобри офертата си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!