Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Канов, КОД: Отстояването на твърди консервативни принципи в политиката е належащо

Любомир Канов
Снимка: БГНЕС

Отстояването на много твърди консервативни принципи е належащо, това липсва в съвременния политически пейзаж, който прилича по-скоро на черга, изтъкана от разноцветни тъкани, но без вътрешна концепция и кохерентност, за да спазва една консервативна политика. Това заяви в интервю за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Любомир Канов, заместник-председател на новорегистрираната партия КОД (Консервативно обединение на десницата), като обоснова необходимостта от нов политически субект вдясно.

„Ние вярваме, че има дясно, че има консервативно, и затова искаме да имаме съвършено определена политическа физиономия, която държи на принципи, а не се размива нито вляво, нито вдясно“, подчерта Любомир Канов.

По отношение на взаимодействието с ГЕРБ, която определи по-скоро като центристка партия, Канов посочи, че КОД ще бъде десен коректив на ГЕРБ, без да се слива с тях: „Имаме, разбира се, и сходство на някои политики и възгледи -  неизбежно, но ние сме като един остен, който, така да се каже, държи отдясно нещата да вървят в правилна посока“.

Партия КОД има амбиция да участва на следващите парламентарни избори и тепърва ще изгражда структури. Канов посочи, че ясно са определени партиите, с които категорично не биха работили -  това са БСП, ДПС и "Атака". Взаимодействие с другите партии е възможно, каза заместник-председателят на КОД, но отбеляза, че много от тях, макар да се определят като десни, смесват леви и десни възгледи:

„За мен основното нещо между един гражданин и една държава е мястото на гражданина в държавата. Консервативният човек слага себе си на пиедестала на това, че той е притежател и стопанин на тази държава. Той  не е поданик и собственост на държавата. По това най-общо се различават левите и десните идеологии“, обясни Любомир Канов и резюмира водещата идея на консервативните партии за държавата така:

„Не по-малко или повече, а по-смислена държава  - държава, която има смислена структура и институции“.

Любомир Канов оцени сегашното управление на кабинета „Борисов“ с „4 минус“ по шестобалната система:

„Това, което не му достига, е кураж за реформи. Има и тичане след масовия повик на тълпата, с едни популистки опити да се запушват дупки с пари. Това не е допустимо от консервативна гледна точка“, коментира още Любомир Канов, който е психиатър и писател и е живял над 30 години в САЩ. На въпроса защо се е завърнал в България и се е захванал с политика той отговори така:

„Аз не съм напуснал Родината си, аз напуснах комунизма и не искам комунизмът под левичарски премени отново да се намъкне в политическия живот не само на България, но и на Европа“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна