Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият закон за социалните услуги товари общините с повече отговорности

На общинските администрации се делегират дейности, за които нямат капацитет

Снимка: Колаж: Радио Видин

Във Велико Търново се провежда национална среща на експертите по социални дейности и здравеопазване. 

Ще бъдат ли гарантирани ефективни социални и здравни услуги в общините през следващата година след направените промени в законодателството в социалната сфера? 

Влизащият в сила от 1 януари 2020 година нов закон за социалните услуги е предизвикателство за всички общини, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Росица Димитрова - директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново. За 85% от услугите, които към момента се реализират в страната за различни целеви групи, доставчици са именно общините, посочи тя.

Реформата поставя общините пред много неясноти

Общините имат ангажимент и по сега действащия закон за социално подпомагане да извършват анализ на потребностите, да правят общинска стратегия за социални услуги, да приемат всяка година годишни планове за изпълнението на тази стратегия и да предлагат бюджет за следващата година, който е необходим за финансиране на услугите.

"Реформата, която се случва в социалната сфера с влизащия в сила от 1-ви януари закон за социалните услуги,  изцяло вменява още повече отговорности и ангажименти на общините при много неясноти към настоящия момент, свързан с новия начин на финансиране на социалните услуги, което пък ще влезе от 2021 година", посочи Росица Димитрова и уточни, че по новия закон вече няма да имат профилите на социални услуги, както са разписани в момента.

Два вида услуги

Новият закон разделя услугите на две големи групи - едните ще бъдат общодостъпни, а другите - специализирани.

"За да бъдем по-разбираеми: право на подкрепа, на консултация, на насочване ще имат абсолютно всички граждани, без значение дали при тях е идентифициран риск или просто имат необходимост към консултиране и подкрепа. За това консултиране и подкрепа те ще се обръщат вече към общините, т.е. конкретно към общинските администрации. Това е допълнителен ангажимент на кметовете на общини, които трябва или да възложат тези нови функции на съществуващия щат от служители в администрацията, или в зависимост от това колко услуги имат в момента налични към съответната община плюс нови, които ще се създават, ще има възможност да се обособят отделни звена, с нови служители, които да поемат част от тези нови ангажименти", коментира Росица Димитрова.

Коопериране между общините

Законът дава възможност за междуобщинско коопериране, за споразумения между съседни общини. Така когато дадена община няма възможност и капацитет да осигури дадена 24-часова услуга, за да се покрият нуждите на хората, вместо нея ще ги осигурява община партньор. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна