Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд в Истанбул потвърди потвърди присъдите на журналисти от опозиционен вестник

| обновено на 21.11.19 в 17:11

Съд за тежки престъпления в Истанбул потвърди присъдите, които по-рано беше издал срещу група журналисти, редактори и служители в опозиционния вестник „Джумхуриет“.

Заради своята работа и публикувани те бяха обвинени в терористична пропаганда и подпомагане на организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен и на ПКК, без да са били  членове на  двете организации.

Журналистът Кадри Гюрсел беше оправдан по всички обвинения.

Съдът днес повторно разгледа делото срещу работещите във вестник „Джумхуриет“, след като турската върховна касационна инстанция върна делото за ново разглеждане.

Прокуратурата поиска присъдите да бъдат потвърдени и съдебният състав уважи мотивите на обвинението.

Подсъдимите получиха от над 3 години затвор до 10 години лишаване от свобода.

Сред тях са бившият главен редактор на изданието Мурат Сабунджу, разследващият журналист Ахмед Шък, карикатуристът Муса Карт,  председателят и членове на борда на вестника и други.

Разследването срещу журналистите от „Джумхуриет“ започна на 31 октомври 2016 г., като бяха арестувани ръководители и служители във вестника.

Също днес друг съд за тежки престъпления в Истанбул гледа делото срещу 3 души от затворения прокюрдски вестник „Йозгюр Гюндем“. Сред тях са бившият главен редактор, отговорният редактор на изданието и един журналист.

Обвиненията срещу тях са за „терористична пропаганда“, „възхваляване на престъпление и престъпник“ и „подбуждане на населението да извърши престъпление“.

На 18 ноември Международният институт за печата (International Press Institute) публикува доклад, според който 120 журналисти в Турция се намират в затвора и това е „световен рекорд“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна