Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легенди на Левски, лекари и журналисти в мача "Заедно срещу рака на простатата"

Участниците в мача
Снимка: ПФК Левски

Футболен мач между легенди на ПФК Левски, лекари уролози, спортни журналисти и представители на фармацевтична компания "Астелас България" се игра днес като част от информационна кампания "Заедно срещу рака на простатата".

Инициативата се организира от "Астелас" в партньорство с Българското урологично дружество, ПФК Левски и Българска асоциация на спортните журналисти.

Поводът е Световният месец за превенция на мъжкото здраве, който се отбелязва всяка година през ноември.
Целта на кампанията е да фокусира общественото внимание върху рака на простатата - социалнозначимо заболяване, за което все още се говори твърде малко, а засяга все по-голяма част от мъжете над 50 години.

Във футболния мач участие взеха "сините" легенди Димитър Телкийски, Станислав Ангелов, Даниел Боримиров, Дончо Донев, Ангел Станков, Емил Велев, Емил Спасов и др., които застанаха редом до лекарите от Българското урологично дружество, спортни журналисти. Съдиите на мача бяха Християна Гутева и Павлета Рашкова.

"Астелас България" организира кампания за превенция на мъжкото здраве вече трета поредна година. Този път решихме да поканим за партньор един от най-обичаните и успешни футболни клубове Левски и известни и харесвани спортисти да популяризират инициативата. Искахме посланията да стигнат до възможно най-много почитатели на спорта и да ги мотивираме да обърнат внимание на здравето си и да не пропускат ежегодните профилактични прегледи. За лица на кампанията избрахме старши треньора на Левски Петър Хубчев, неговия асистент Георги Донков, капитана Живко Миланов и вратаря Милан Миятович. С тях заснехме клипове и фотосесия", каза д-р Стамен Банковски, изпълнителен директор на Астелас.

"Всяка година ракът на простатата e сред основните причинители за смърт при мъжете. Статистиката сочи, че годишно над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простатата, което е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете", отбеляза още той.

"Ракът на простатата е най-честото онкологично заболяване сред мъжете, като за САЩ е второто по смъртност заболяване, а за Европа - трето. Около 2545 са новодиагностицираните случаи в България за 2015 г.", обясни доц. д-р Марин Георгиев, началник Клиника по урология към УМБАЛ "Александровска" и председател на Българското урологично дружество. Ракът на простатата няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза. Много често те се откриват при профилактични прегледи.

Рискови фактори са възрастта, семейната история, етническата принадлежност, генетичните фактори, факторите на околната среда, както и тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества.

"Всеки мъж, навършил 55 години, веднъж годишно трябва да си направи профилактичен преглед с изследване на маркер в кръвта и при необходимост да посети уролог", заяви още доц. Георгиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!