Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите с язовир "Студена" - още гледни точки

Язовир „Студена“
Снимка: БТА

„По наши предписания започнаха ремонти по язовирната стена и съоръженията на язовир „Студена“. Има все още незавършени работи. Нямаме отношение към създалия се проблем. От наша гледна точка язовирът е изправен“. Това каза пред БНР ген. Кирил Войнов, зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Според него не е възможно да има теч от язовира, заради който да се губи от дебита на водата, така че причината трябва да се търси на друго място.

В предаването „Нещо повече“ доц. Иван Трайков, преподавател по Хидроекология в Софийския университет, поясни, че язовир „Студена“ по принцип страда от хроничен недостиг на вода и че около 10 пъти от създаването му нивото е стигало до критичния минимум:

„Земетресението от 2012 година е допълнителен фактор, който може да влоши състоянието на една остаряла по принцип мрежа… Няма да има проблем със самия водосбор. Проблемът идва от факта, че през средноводна година постъпват в язовира около 35 млн. кубика вода, а в година със 75% обезпеченост постъпват около 20 млн. кубика. В суха година като тази постъпленията са по-малко, отколкото е обемът на язовира“.

Доц. Трайков поясни, че максималният обем на язовира е ограничен от 25 на 21 млн. куб. м, който да се поддържа, така че и да идват повече води, ВиК нямат право да задържат повече от 21 млн. куб. м вода в язовира. Поради ремонта са се поддържали по-ниски обеми от порядъка на 15 млн. куб. м.

По думите му връзка с Владайския канал би помогнала, но няма да реши проблема:

„Зимният период не е най-водният период на Витоша. Критични в това отношение са януари, февруари, март. Като винаги най-ниско ниво се е поддържало в язовира през февруари и март. И предвид факта, че сега имаме 4,7 млн. кубика в язовира, ако се запази същото потребление и до март месец, ако не паднат сериозни валежи, ситуацията няма как да се оправи преди снеготопенето и пролетните дъждове. От април очакваме стабилно покачване на нивото на язовира“.

Интервюто с ген. Кирил Войнов и с доц. Иван Трайков можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени