Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович зове за обединение на Купа "Дейвис" и ATП Къп

Новак Джокович иска един отборен турнир през септември.
Снимка: БТА

Новак Джокович смята, че турнирите за Купа "Дейвис" и АТП Къп не могат да съществуват едновременно и вярва, че по добрият вариант е на тяхно място да се провежда елитно състезания за осем най-добри отбора през септември.

32-годишният Джокович, който има 16 титли от Големия шлем на сингъл, помогна на Сърбия да се класира за четвъртфиналите след победи над Япония и Франция в група "А" на новия едноседмичен формат на Купа "Дейвис" с 18 състава в Мадрид.

През януари, обаче, предстои първото издание на АТП Къп в три австралийски града, в което ще участват 24 мъжки отбора, а това поражда въпроса защо две толкова подобни състезания ще трябва да се провеждат в разстояние на само шест седмици.

"Сигурен съм, че организаторите на Купа "Дейвис" правят всичко по силите си, за направят този турнир успешен. Има много голяма отговорност и натиск върху тях, защото това е най-традиционното и историческо отборно състезание в нашия спорт. Всичко трябва да бъде перфектно. Определянето на датите за надпреварата винаги е пораждало въпроси, в случая и за Купа "Дейвис", и за АТП Къп. По мое мнение най-доброто решение е обединението на двата турнира в един. Погледнато в дългосрочен план, не лично аз мисля, че двете състезания ще могат да съществуват поотделно и то разделени само от шест седмици. Мисля, че се получава прекалено натрупване", коментира Джокович.

Сърбинът смята, че вариант със състезание, подобно на "Супер купа", с участието на осем отбора през септември би бил най-добър.
"Липсва ми да играя у дома в Сърбия за купа "Дейвис", но от друга страна подкрепям идеята за промени на стария формат. Може би идеалният вариант е някъде по средата. Създаване на елитен финален турнир с осем отбора и може би седмица или две по-рано квалификации, в които тимовете отново да могат да играят като домакини за класиране в топ 8", смята Джокович.

Наградният фонд на АТП Къп е 15 милиона долара, а в Купа "Дейвис" се раздават около 18 милиона долара и още 9 милиона долара на участващите федерации.

Днес Новак Джокович победи Беноа Пер с 6:3, 6:2 и донесе втората победа на Сърбия над Франция за Купа "Дейвис". Преди това Филип Краинович надделя над Жо-Вилфред Цонга със 7:5, 7:5(5). Така сърбите заеха първото място в група "А" и се класира на четвъртфиналите, където ще срещне Русия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна