Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" вероятно ще удължи съкращаването на петролните доставки до средата на 2020 година

Петролът поскъпва за втора поредна сесия обратно към двумесечните върхове от преди дни

ОПЕК и неговите съюзници вероятно ще удължат съществуващите съкращения на производството на петрол до средата на 2020 година, като основният производител извън картела - Русия подкрепя стремежа на Саудитска Арабия за стабилни цени на фона на предстоящото първично публично предлагане на акции (IPO) на петролния гигант "Сауди Арамко", съобщи в четвъртък Ройтерс.

Организацията на страните износители на петрол се среща на 5 декември в централата си във Виена, след което ще се проведат и разговори със съюзниците извън картела, начело с Русия, известни като "ОПЕК +". Настоящите съкращения от 1,2 млн. барела на съвместните доставките на петрол в рамките на този формат са в сила до март 2020 година.

Също на 5 декември Саудитска Арабия ще трябва да обяви окончателното ценообразуване на IPO-то на Aramco, като Риад продължава да се надява, че то ще бъде най-голямото първично публично предлагане в света. По това време цената на петрола на световните борси вероятно ще е от ключово значение за интереса към акциите на Aramco, които се очаква да бъдат листвани официално на борсата в Риад към средата на декември.

"Засега имаме два основни сценария: или се срещаме през декември и удължаваме текущите петролни съкращения до юни 2020-а, или отлагаме решението до началото на следващата година, като се срещнем отново преди месец март, за да видим как се държи пазара и да удължим съкращенията до средата на следващата година", посочи пред Ройтерс източник от ОПЕК.

Той обаче допълни: "По-вероятно е през декември да удължим споразумението, за да изпратим положително послание до пазара. Саудитците не искат спад на цените на петрола най-вече заради предстоящото IPO на Aramco".

Макар и непотвърдена, информацията на Ройтерс за удължаване до средата на 2020 година на споразумението на "ОПЕК+" допринася за ново поскъпване на петролните фючърси за втора поредна сесия на търговия.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през януари догодина нараства в четвъртък с 0,95% към 63,00 долара за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрол - с 1,25% към 57,80 долара за барел, след като вчера и двата типа петролни фючърси поскъпнаха рязко с близо 3%.

Така петролните фючърси отново отправят поглед към техните близо двумесечни върхове от края на миналата/началото на текущата седмицата на нива съответно от $63,83 и от $58,06 за барел.

Известна подкрепа за днешното ново възходящо движение на цените на петрола оказва и информация на саудитския телевизионен канал "Ал-Арабия", че институционални инвеститори вече са подали поръчки за предстоящото IPO на компанията "Арамко" за над 64 млрд. риала (около 17,1 млрд. долара). Частни дребни инвеститори пък са подали поръчки за акции на "Арамко" на стойност 10 млрд. риала.

Според източници на Ройтерс компанията "Сауди Арамко" планира срещи с инвеститори в Дубай през следващата седмица, като се стреми да събере поръчки за нейни акции на стойност 25,6 млрд. долара, продължавайки да се надява на най-голямото в света първични публични предлагане на акции.

IPO-то на Aramco се оценява на около 1,7 трлн. щатски долара, тъй като компанията ще предложи 1,5-процентен дял от акциите на компанията на индивидуални и институционални инвеститори. За индивидуалните инвеститори са предназначените 0,5% от акциите, докато останалият 1,0% от акциите е за институционални инвеститори.

Графики на Брент и на американския лек суров петрол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!