Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорката на ЦЕРН оцени високо работата на българската научна общност

Радев: Нужно е равномерно разпределение на научна и образователна инфраструктура между Източна и Западна Европа

Румен Радев разговаря с генералния директор на Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН проф. Фабиола Джианоти.
Снимка: Прессекретариеат на държавния глава

Президентът Румен Радев разговаря днес с генералния директор на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) проф. Фабиола Джианоти.

Тя е на посещение у нас по повод 20-годишнината от приемането на България за пълноправен член на ЦЕРН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев е посочил, че страните от Югоизточна Европа трябва да обединят усилия за по-бързото изграждане на Международен институт за устойчиви технологии. 

„Без равномерно разпределение на научна и образователна инфраструктура между Източна и Западна Европа е невъзможно да бъде постигнато реално социално и икономическо сближаване в ЕС, независимо колко средства се усвояват чрез  европейските фондове“, смята президентът.

От своя страна Фабиола Джианоти е потвърдила готовността на организацията да съдейства за изграждането на Институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, както и за разширяване на научното сътрудничество с България.

Тя е оценила високо работата на българската научна общност, последователната подкрепа на страната ни за ЦЕРН и открои приноса на младите български учени в проектите на организацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна