Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

"315 000 българи са на воден режим", информира от първата си странци "Дума". 315 000 българи в 17 области, 40 общини, 12 града и 160 села са на воден режим, призна заместник-министърът Николай Нанков. Сред по-големите градове са Ловеч, Плевен, Перник, Добрич, Тетевен, Котел и Омуртаг.

Според Нанков водният режим в Перник е трябвало да бъде въведен още през септември. Той призна, че областният управител Ирена Соколова от ГЕРБ не знаела за задълженията си да управлява и водите. По думите на Нанков ВиК дружествата в Перник и Плевен са предупредили за предстоящата водна криза още в средата на октомври, но заради местния вот то е било пренебрегнато, посочва "Дума".

"Мастити бизнесмени са "изпаднали" от порочния списък със заменките", пише "Сега". Изданието коментира, че в списъка на фирмите, които ще трябва да връщат пари на държавата за скандални заменки на гори от периода 2007-2009 г., има крещящи липси. След години протакане и натиск от ЕС Министерството на земеделието, храните и горите най-сетне изчисли, че при 103 от общо 132 сделки за замени на гори от този период оценките не са били коректни и държавата е била ощетена с обща сума от 80 млн. лв.

И обеща, че ще "покани" фирмите да доплатят разликата в цените. Ведомството не посочи конкретно кой колко има да връща и как се е стигнало до сумите, нито обяви кои са останалите 29 фирми и физически лица, при които не са установени щети от заменките, допълва "Сега".

"В 20 проби от болници - бактерии, които не се влияят от антибиотик", пише в заглавие на първата си страница "24 часа". 20-те проби са взети от пациенти в 5 болници в страната. Изданието отбелязва, че според Световната здравна организация антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за здравето в световен мащаб. Неправилната им употреба увеличава появата на антимикробна резистентност. Най-опасни са панрезистенстните патогени, с които не може да се справи нито един антибиотик, посочва в публикацията си "24 часа".

"Няма да вдигат такса "Смет" в София през 2020 година", съобщава "Труд", като цитира заместник-кметът Йоана Христова. За поддържане на чистотата, сметосъбиране и транспортиране на отпадъците Столичната община е предвидила бюджет от над 217 млн. лева за следващата година. Това е с над 5% повече от средствата през 2019-а. С 83 на сто повече улици ще се мият машинно в София, допълва "Труд".

"В чуждо ЕГН минават технически преглед", информира "Монитор". Вестникът обяснява, че председатели на комисии на пунктовете за техническа прегледи умишлено въвеждат грешни ЕГН-та на собствениците на автомобили, за да избегнат проверката в базата данни на финансовото министерство и на общините. При прегледа в пунктовете пишат данни на изрядни шофьори с платени данъци и така се избягва плащането им от задължените. Това е казал зам.-изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски, посочва "Монитор"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна